Azotyn sodu (E 250) i azotan sodu (E 251) - efekt przyjmowania z pokarmem

Azotyn sodu (E 250) i azotan sodu (E 251) - są bo bardzo podobne konserwanty stosowane głównie w mięsach peklowanych, kiełbasach, wędlinach i przetworach mięsnych. Związki te służą także jako utrwalacze barw, często nadając przetworom mięsnym żywego czerwonego koloru, co nadaje produktom spożywczym nadaje walorów estetycznych. Badania wykazały związek między zwiększonym poziomem azotanów i zwiększoną śmiertelnością z powodu niektórych chorób, w tym choroby Alzheimera, cukrzycy, raka żołądka i choroby Parkinsona - poprzez niszczące działanie nitrozoamin powstałych z azotanu sodu na DNA. Nitrozoaminy powstają w peklowanych mięsach, lub smażonych kiełbasach zawierających azotan sodu lub azotyn sodu - zostały powiązane z rakiem żołądka i rakiem przełyku. Azotan sodu jest powiązany z większym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

Jednym z powodów, dla których przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka okrężnicy jest jego zawartość azotanów. Niewielka ilość azotanu dodanego do mięsa jako środka konserwującego rozkłada się na azotyny. Azotyn następnie reaguje z pokarmami bogatymi w białko (takimi jak mięso), tworząc rakotwórcze NOC (związki nitrozowe) czyli nitrozoaminy.

Problemy neurologiczne i jelitowe

Jeśli dieta zawiera zbyt dużo azotanu sodu, w naszym organizmie może wystąpić wiele negatywnych objawów, takich jak ból głowy czy zawroty głowy. Spożycie azotanu sodu zwiększa również ryzyko wystąpienia drgawek i zaburzeń psychicznych. Duże ilości azotanu sodu mogą również powodować krwawą biegunkę, zapalenie żołądka i jelit oraz ból w okolicy brzucha. Chroniczne narażenie może prowadzić do szybkiego bicia serca, nieregularnego oddychania, a nawet śpiączki.

Choroba serca

Spożywanie żywności, która zawiera azotan sodu i jest częścią codziennej diety, zwiększa ryzyko zachorowania na serce. Azotan sodu może uszkadzać naczynia krwionośne w sercu, co może powodować ich stwardnienie i zwężenie, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca.

Cukrzyca typu 2

Regularne spożywanie przetworzonego mięsa zawierającego azotan sodu zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 19%. Azotany w azotanie sodu mogą zmniejszać tolerancję glukozy, co zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się objawami takimi jak zwiększone pragnienie, zwiększony głód, utrata masy ciała, zmęczenie i niewyraźne widzenie. W przypadku pozostawienia bez leczenia cukrzyca typu 2 może zagrażać życiu. Ograniczenie spożycia wędlin, wieprzowiny i boczku zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

⇐ powrót do spisu konserwantów