Choroba Leśniowskiego Crohna - przyczyny i leczenie

Nasze obecne obserwacje dostarczają wglądu w modulację procesów zapalnych za pośrednictwem kadmu (Cd) i ołowiu (Pb) i podkreślają, że wyniki kliniczne różnią się znacznie w zależności od dawki i czasu ekspozycji. Może to również dotyczyć innych ksenobiotyków zaangażowanych w początki choroby Crohna, szczególnie gdy organizm jest narażony na działanie mieszanin metali lub innych czynników ryzyka związanych z dietą i środowiskiem.

źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707487/


Do tej pory żaden mikroorganizm nie został zidentyfikowany jako konkretna przyczyna choroby Leśniowskiego-Crohna. Bakterie żyjące w jelitach są bardzo liczne i istnieją tysiące różnych odmian i ich gatunków. Tylko dwie trzecie z nich zostało w pełni zidentyfikowane. Dlatego nadal możliwym jest, że jakiś nieznany wcześniej patogen powoduje wrzodziejące zapalenie jelita grubego i może być jeszcze nie odkryty. Oczywistym jest, że normalny bilans zdrowych bakterii jest zachwiany w chorobie Leśniowskiego-Crohna – dochodzi do zmniejszenia ilości Lactobacilli i Bifidobacteria i zwiększenia fakultatywnych beztlenowców.
Odra, szczepionka MMR

Sugerowany związek między rozwojem choroby Leśniowskiego-Crohna i wirusa odry był przedmiotem intensywnych sporów medialnych kilka lat temu i spowodowało to wiele niepokoju wśród osób cierpiących na chorobę oraz ich rodzin. Wiele matek nie chciało by ich dzieci zostały zaszczepione.

Obecnie wykazano, że nie ma związku pomiędzy szczepieniem MMR i chorobami jelit. Dlatego nie ma powodu do zmiany obecnej polityki szczepień MMR.
Mycobacterium paratuberculosis

Mycobacterium paratuberculosis (MAP) jak wiadomo powoduje u bydła chorobę Johnego, która jest bardzo podobna do choroby Leśniowskiego-Crohna. Od wielu lat naukowcy badali możliwe powiązanie między MAP i rozwojem choroby Leśniowskiego-Crohna u ludzi, z różnym skutkiem.

Mycobacterium paratuberculosis (MAP) jest bakterią szeroko rozpowszechnioną w środowisku. Może występować w mleku (niepasteryzowanym), wodzie i glebie i wydaje się możliwe, że może być przyczyną choroby Leśniowskiego-Crohna
Profesor Hermon Taylor i jego koledzy ze szpitala St George w Londynie poinformowałli, że znaleźli Mycobacterium paratuberculosis (MAP) u około 65% swoich pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Od chorych pobrano próbki tkanek do zbadania DNA przy użyciu czułych metod badawczych.
Profesor Taylor był w stanie znaleźć Mycobacterium paratuberculosis (MAP) tylko u 65% jego pacjentów, u innych nie był w stanie wyizolować tych bakterii.

źródło:

http://www.crohns.org.uk/crohns_disease/bacteria-and-viruses-associated-with-crohns-disease


Pediatryczni pacjenci z nowo rozpoznaną chorobą Crohna mają znacząco różne poziomy niektórych rodzajów bakterii w przewodzie pokarmowym niż zdrowa grupa kontrolna w tej samej kategorii wiekowej napisał Journal of Clinical Microbiology. Prace mogą ostatecznie doprowadzić do wprowadzenia metody leczenia z udziałem manipulacji strukturą bakterii jelitowych.

Badania były wynikiem wieloletnich badań nad chorobami układu pokarmowego, gdzie szczególny nacisk kładło się na rolę bakterii śluzowych związany ze stanami zapalnymi, mówi Hazel M. Mitchell z University of New South Wales, Sydney, Australia.

"Celowo wybraliśmy do badań dzieci z nowo rozpoznaną chorobą Crohna, ponieważ myśleliśmy, że to zwiększy nasze szanse na wykrycie gatunków, które mogą być zaangażowane w inicjowanie choroby Crohna," mówi, zauważając, że czynniki zakłócające i wykazujące wpływ na florę jelitową - takie jak antybiotyki, alkohol, palenie tytoniu zapewne są mnie prawdopodobne i obecne u dzieci niż u dorosłych.

Szczególnie interesujące jest stwierdzenie, że jedna grupa bakterii, znanych jako Proteobacteria, był obecna na wyższym poziomie w łagodnych przypadkach w porównaniu z umiarkowaną i ciężką postacią choroby. Badanie sugeruje, że grupa tych bakterii może odgrywać rolę w inicjacji choroby", mówi Mitchell. To odkrycie jest zgodne z ostatnimi badaniami wykazującymi, że bakterie z rodziny Proteobacteria, w tym E. coli i Campylobacter concisus może odgrywać ważną rolę w inicjowaniu choroby Crohna ", mówi Mitchell.

Badania badające dysbiozę (równowagę populacji mikrobiologicznej w jelicie) u dorosłych pacjentów z chorobą Crohna były niespójne. To doprowadziło Mitchell'a i jej kolegów do prowadzenia badania bieżącego u dzieci z nowo rozpoznaną chorobą Crohna. Te wyniki potwierdzają teorię, że choroba Crohna jest związana z brakiem równowagi mikroflory przewodu pokarmowego mówi Mitchell. Bakterie związane z chorobą, w tym C. concisus mogą inicjować infekcję, mówi.

źródło:

http://www.asm.org/index.php/asm-journal-tipsheets/88-news-room/journal-tipsheets/8507-specific-bacterial-species-may-initiate-maintain-crohn-s


Zgodnie z nowymi badaniami ludzie, którzy posiadają szczególny rodzaj bakterii w jelitach po przebyciu zatrucia pokarmowego mogą być narażeni na zwiększone ryzyko zachorowania na chorobę Leśniowskiego-Crohna w późniejszym okresie życia.

Przy użyciu mysiego modelu choroby Crohna, naukowcy stwierdzili, że ostre zapalenie żołądka i infekcyjne zapalenie jelit spowodowane przez typowe bakterie zatrucia żywnością przyspieszają wzrost inwazyjnych bakterii E. coli (AIEC) - bakterii, która jest związana z rozwojem choroby Crohna.

Nawet po wyleczeniu u myszy bakterii zatrucia pokarmowego, naukowcy wciąż obserwowali zwiększone poziomy AIEC w jelitach, co doprowadziło do pogorszenia objawów przez dłuższy okres czasu.

Badanie, opublikowano w czasopiśmie PLoS i finansowane było z dotacji Canadian Institutes of Health Research Crohn i Colitis Kanadzie.

Choroba Crohna jest wyniszczającą chorobą jelit charakteryzującą się zapaleniem jelit. Dzisiaj jeden na 150 Kanadyjczyków ma chorobę Crohna lub jelita grubego, jest to częstotliwość którą zalicza się do najwyższych na świecie.
Coombes powiedział, że wyniki badania oznaczają , że nowe narzędzia diagnostyczne powinny być opracowane w celu identyfikacji AIEC, w celu identyfikacji osób które mogą być bardziej narażone na chorobę Leśniowskiego-Crohna.

"Musimy zrozumieć genezę tej choroby i wykorzystać te informacje, aby opracować nowe metody leczenia i zapobiegania chorobie"

źródło:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161007140324.htm

⇐ powrót do strony głównej