Dodatki do żywności to substancje dodawane do pokarmów w celu zachowania ich zdatności do użycia, smaku lub poprawy wyglądu czy innych właściwości. Niestety dodatki do żywności, prawie zawsze powodują poważne uboczne skutki zdrowotne, a co najgorsze w długim odstępie czasu. Oznacza to, iż te dodatki do żywności które spożywamy dziś, będą powodowały choroby w przyszłości, i nie przyjdzie nam do głowy korelacja tych dwóch faktów. Własnie z tego powodu, iż dodatki do żywności nie wywołują chorób natychmiast są tak popularne i ogólnie przyjęte do stosowania.
Niestety sytuacja nie jest błaha. Dla przykładu udowodniono, iż wszechobecne barwniki spożywcze w tym najbardziej popularne kolory takie jak czerwony czyli czerwień allura (E129) oraz kolor żółty czyli czyli tartrazyna (E102), posiadają odpowiednio domieszki p-krezydyny oraz 4-aminobifenyl które mają udowodnione działanie rakotwórcze.
Książka "Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie" - opisuje w jaki sposób korzystając z uniwersalnych metod usuwania toksyn, przyspieszyć wydalanie z organizmu ludzkiego obcych mu substancji chemicznych.