Konserwanty spożywcze oraz negatywne zdrowotne skutki ich przewlekłego spożywania

Konserwanty w żywności mają za zadanie wydłużyć jej czas zdatności do spożycia. Proces ten możliwy jest dzięki bakteriostatycznym właściwościom konserwantów. Tutaj jednak pojawia się pierwszy problem. Działanie bakteriobójcze konserwanty wykazują nie tylko w pokarmach w których się znajdują ale także w jelitach - to powoduje powstanie dysbiozy czyli mocnego zachwiania równowagi bakteryjnej jelit. Dysbioza z kolei jest czynnikiem spustowym powstania chorób autoimmunologicznych.

Niestety większość konserwantów posiada o wiele poważniejsze konsekwencje zdrowotne. Wiele z konserwantów posiada udowodnione działanie rakotwórcze, mutagenne i uszkadzające płód. Dla przykładu najczęściej wykorzystywany konserwant benzoesan sodu (E211) w połączeniu z witaminą C tworzy benzen - bardzo rakotwórcza substancję. Takie połączenie  benzoesan sodu (E211) + witamina C możemy napotkać w sokach oraz przetworach owocowych. 

Książka "Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie" - opisuje w jaki sposób odwrócić uszkodzenia w organizmie spowodowane przez konserwanty, dodatkowo przedstawia sposoby szybszego usuwania ich z organizmu.  

Benzoesan sodu (E211)

czytaj więcej ⇒

Azotyn sodu (E 250) i azotan sodu (E 251)

czytaj więcej ⇒

Sorbinian potasu (E202)

czytaj więcej ⇒