Sprawdź jakie produkty spożywcze zawierają największe stężenie metali ciężkich oraz jakie choroby powodują.

Metale ciężkie będące składowymi pestycydów, spalin przemysłowych czy samochodowych finalnie zawsze trafiają do gleby. Z gleby wraz z wodą pobierane są przez rośliny i w tak tworzy się początek łańcucha pokarmowego metali ciężkich. Rośliny z metalami ciężkimi spożywane są przez człowieka, lub zwierzęta. Człowiek staje się ostatnim ogniwem łańcuch pokarmowego, co powoduje, iż spożywa najwyższe stężenie metali ciężkich skumulowanych przez poprzednie organizmy bądź rośliny. Lista chorób powodowanych przez metale ciężkie jest bardzo długa, począwszy od choroby Parkinsona, poprzez cukrzycę typu II czy niewydolność nerek, po choroby nowotworowe włącznie.

Książka "Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie" - opisuje w jaki sposób chronić organizm przed metalami ciężkimi poprzez ich chelatację doustną. Dzięki naturalnym związkom występującym w określonych roślinach, możemy skutecznie eliminować określone bądź wszystkie metale ciężkie. Książka opisuje związki które chelatują metale ciężkie z podziałem na ich powinowactwo. Jedne związki lepiej pozbywają się ołowiu inne kadmu.