Sorbinian potasu (E202) - efekt przyjmowania z pokarmem

Sorbinian potasu (E202) - jest stosowany w celu zapobiegania rozwojowi pleśni w produktach spożywczych takich jak ser, produkty na bazie jogurtu, sera, wina, suszonego mięsa, ogórków, jabłek, dipów.

Chociaż niektóre badania sugerują, że sorbinian potasu jest bezpieczny w długoterminowym stosowaniu, to badania in vitro wykazały, że ten związek chemiczny ma zarówno genotoksyczne i mutagenne działanie na ludzkie krwinki. Sorbinian potasu okazał się toksyczny dla ludzkiego DNA w krwi obwodowej, uszkadzając limfocyty, tym samym wpływa negatywnie na układ immunologiczny i odporność.

źródło:

https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sorbate

...Although some research implies that potassium sorbate has a long-term safety record,[16] in vitro studies have shown that it is both genotoxic and mutagenic to human blood cells. Potassium sorbate is found to be toxic to human DNA in peripheral blood lymphocytes, hence it negatively affects immunity.

Sorbinian potasu zaburza flore bakteryjną jelit poprzez hamowanie wzrostu grzybów i bakterii z grupy:

Staphylococcus
Candida albicans
Aspergillus flavus

⇐ powrót do spisu konserwantów