Sztuczny barwnik żółty, tartrazyna (E102) - źródła narażenia i wpływ na zdrowie
Tartrazyna (E102) - tartrazyna jest sztucznym barwnikiem azowym stosowanym przede wszystkim jako barwnik spożywczy o kolorze żółtym. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych barwników, ponieważ często łączy się z innymi kolorami (jeśli producent chce uzyskać w gamie kolorów swojego produktu określony odcień). Dość często tartrazyna mieszana jest z kolorami niebieskim oraz zielonym.
Barwnik ten najczęściej występuje w deserach oraz wyrobach cukierniczych, takich jak: cukierki, lody, galaretki, ciasta, wypieki. Obficie dodawany jest także do napojów owocowych, napojów dla sportowców, a także do wielu alkoholi. Spotkać go można także w chipsach, płatkach kukurydzianych i gumach do żucia. Wolne od tartrazyny nie są również dżemy, marmolady, musztardy, chrzan oraz gotowe sosy do fast foodów. Żółty kolor tartrazyny wspaniale poprawia walory wizualne makaronów i zupek typu instant.
Barwnik ten występuje także bardzo często w kosmetykach, głównie w mydłach, żelach pod prysznic, pastach do zębów, płukankach do ust, szamponach czy perfumach. Warto wspomnieć, że kosmetyki do pielęgnacji twarzy, w tym do makijażu, to produkty o największym stężeniu tego barwnika na określoną jednostkę masy. Tartrazyna występuje w cieniach do powiek, podkładach do makijażu, tymczasowych tatuażach, kremach do opalania i lakierach do paznokci.
Czy tartrazyna może być szkodliwa dla naszego zdrowia? Czy mamy się czego obawiać?
Po pierwsze jak wszystkie azowe barwniki sztuczne tartrazyna może powodować reakcje alergiczne oraz nietolerancje pokarmowe. Dość znaną zależnością, która automatycznie dyskwalifikuje użycie tego barwnika, jest uczulenie na aspirynę. Jeśli mamy reakcje alergiczne w wyniku przyjmowania aspiryny prawie na pewno będziemy mieli reakcję alergiczną na ten żółty barwnik. Kilka badań naukowych definiowało także tartrazynę, jako czynnik sprzyjający rozwojowi astmy, jednak ilość badań była zbyt mała, aby wciągnąć jednoznaczne wnioski.To o czym nikt otwarcie powiedzieć nie chce to fakt, że tartrazyna (E102) zawiera w swoim składzie 4-aminobifenyl, czyli związek o którym wiemy już znacznie więcej.
4-aminobifenyl jest pochodną aminową bifenylu. Jest obecnie stosowany do produkcji barwników azowych, w tym tartrazyny. Jest znany jako czynnik bardzo rakotwórczy dla ludzi, dlatego obecnie przemysł spożywczy stara się za wszelką cenę znaleźć do produkcji mniej toksyczne substraty. Jednak żaden producent żywności nie ma obowiązku informować jakimi metodami produkuje barwniki. Zgodnie z prawem wystarczy na etykiecie umieścić informację, że żywność czy kosmetyk zawiera dany barwnik.
To jednak, z czego powstaje i co dodatkowo zawiera, z niewyjaśnionych przyczyn pozostaje tajemnicą. Wątpię bardzo w to, aby ktokolwiek kupił po raz kolejny produkt spożywczy, gdyby tylko producenci umieszczali na etykietach prawdziwy skład produktu. Przykładowo, że 4-aminobifenyl w badaniach przeprowadzonych w 15 krajach całego świata okazał się czynnikiem powodującym rozwój nowotworów.