Witamina D wymaga magnezu: Możesz przyjmować suplementy, ale nadal masz niedobór D,

Nawet jeśli przyjmujesz suplementy codziennie, pamiętaj, że poziom witaminy D i magnezu jest ściśle związany.

Według niedawnego przeglądu, co najmniej 50 procent Amerykanów przechowywać nieaktywne witaminy D w ich ciałach. Dzieje się tak, ponieważ witaminy nie można metabolizować, jeśli poziom magnezu u danej osoby jest niski.

Dr Mohammed S. Razzaque, profesor patologii w Lake Erie College of Osteopathic Medicine i współautor badania, wyjaśnił, że większość osób przyjmujących suplementy witaminy D nie wie, w jaki sposób jest metabolizowana. Ostrzega, że ​​jeśli nie przyjmujesz również suplementów magnezowych, "witamina D nie jest zbyt użyteczna ani bezpieczna". (Powiązane: Wiedz, jak ważne jest przyjmowanie magnezu za pomocą witaminy D. )

Przegląd, który został opublikowany w The Journal of American Osteopathic Association, ujawnił, że kiedy osoba przyjmuje suplementy witaminy D, mogą one zwiększyć poziom wapnia i fosforanów, niezależnie od tego, czy nadal wykazują niedobór witaminy D. Oznacza to jednak, że mogą doświadczać zwapnienia naczyń, jeśli ich poziom magnezu nie jest wystarczająco wysoki, aby uniknąć niebezpiecznego powikłania.

Według oceny, ludzie z wysokim poziomem magnezu wymagają tylko niższej dawki suplementów witaminy D, aby osiągnąć odpowiedni poziom witaminy D. Dr Razzaque poinformował, że magnez może również minimalizować osteoporozę, a to pomoże zmniejszyć ryzyko złamania kości, które mogą być spowodowane niedoborem witaminy D.

Uważa się, że niskie poziomy w każdym z tych składników odżywczych są powiązane z kilkoma zaburzeniami, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe, zespół metaboliczny i deformacje szkieletowe.

Zalecana dzienna dawka magnezu wynosi 420 miligramów (mg) dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet. Jednak standardowa dieta w USA to tylko 50 procent tej kwoty. Około połowa całkowitej populacji kraju spożywa dietę o mniej niż idealnych poziomach magnezu.

Naukowcy stwierdzili, że spożycie magnezu z naturalnej żywności spadło w ciągu ostatnich kilku dekad z powodu "uprzemysłowionego rolnictwa i zmian w nawykach żywieniowych." Poziom magnezu jest niski w populacjach, które regularnie jedzą przetworzoną żywność, która jest bogata w szkodliwy tłuszcz, fosforan, rafinowany ziarna i cukier.

Dr Razzaque podsumował: "Spożywanie optymalnej ilości magnezu może zmniejszyć ryzyko niedoboru witaminy D i zmniejszyć zależność od suplementów witaminy D."

Zdrowe źródła magnezu

Aby upewnić się, że poziom magnezu jest wystarczająco wysoki, aby uniknąć komplikacji zdrowotnych, spróbuj spożyć więcej pokarmów bogatych w magnez :

Awokado - pożywny owoc, awokado zawiera magnez. Owoce są również bogate w witaminy z grupy B, potas i witaminę K. Są też bogate w błonnik i "jednonienasycony tłuszcz w sercu".

Ciemna czekolada - Ciemna czekolada jest pełna magnezu, zawiera również miedź, żelazo i mangan. Dodatkowo ma prebiotyczne włókno, które będzie karmić dobre bakterie w jelitach. Ciemna czekolada zawiera również przeciwutleniacze, które są składnikami odżywczymi neutralizującymi wolne rodniki (szkodliwe cząsteczki, które mogą uszkodzić komórki i spowodować nudności).

Rośliny strączkowe - rośliny strączkowe to rośliny bogate w składniki odżywcze, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica, groch i soja. Zawierają również żelazo, magnez, potas i białko.
Orzechy - Orzechy jak migdały, orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie są pełne magnezu. Niektóre rodzaje orzechów są bogate w błonnik i jednonienasycony tłuszcz, co może pomóc w poprawie poziomu cukru we krwi i cholesterolu u osób chorych na cukrzycę.
Nasiona - Wiele nasion, takich jak nasiona chia, lnu i dyni, zawiera magnez. Nasiona są również pełne przeciwutleniaczy, błonnika, żelaza, jednonienasyconego tłuszczu i kwasów tłuszczowych omega-3.
Tofu - bogate w białko, tofu wytwarzane jest z mleka sojowego, które przetwarzane jest na miękkie białe twarogi lub "twaróg fasoli". Tofu zawiera wapń, żelazo, magnez, mangan, białko i selen.